ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

9/3/2018

Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας επισκέφθηκε δυο φορές στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2017 το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στο Λαύριο όπου υπήρχαν μεγάλες ανάγκες λόγω της πρόσφατης αποχώρησης του Ερυθρού Σταυρού που είχε την ευθύνη του. Ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες των προσφύγων και με χρήματα αλληλέγγυων δωρητών αγοράσαμε και μεταφέραμε είδη διατροφής, κυρίως λάδι, όσπρια, γάλα, σταφίδες αλλά και είδη υγιεινής,κυρίως οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες. Επίσης σαπούνι πλυντηρίου, σαμπουάν, σαπούνια κλπ.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σταθερά το Κέντρο στο Λαύριο, όπως και άλλοι αλληλέγγυοι, και αξιοποιούμε όσες προσφορές είναι δυνατό να έχουμε σε χρήμα ή σε είδος, μέχρι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να μπορέσει να εντάξει το Κέντρο στο δίκτυο προσφυγικών δομών.

Δωρεές στο λογαριασμό του ΚΙΦΑ με ένδειξη Λαύριο
Alpha Bank:
IBAN: GR16 0140 1040 1040 0200 2020 427
BIC CRBAGRAA
Όνομα δικαιούχου: Ανοιχτος Χώρος Πολιτισμού &Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανοιχτή Πόλη


ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: ΚΥΡΙΕ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΠΟΙΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ;

elliniko-refug-71462901180

«Είναι προσβολή  για μας τους εθελοντές  να απαξιώνετε το έργο μας όλο αυτό το διάστημα και να μιλάτε για λίγους εθελοντές που απλώς βοηθάμε το « σημαντικό» για σας έργο των δημάρχων», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι εθελοντές των δομών του Ελληνικού, οι οποίοι επικρίνουν τον κ. Θεοδωράκη γα μεροληπτική παρουσίαση της πραγματικότητας στις δομές φιλοξενίας των μεταναστών στο Ελληνικό.

Οι εθελοντές μεταξύ άλλων καλούν τον κ. Θεοδωράκη να αναλάβει πρωτοβουλίες στις συναντήσεις που έχει με τους δημάρχους με σκοπό να τους πείσει να προτέινουν χώρους στις περιοχές τους για την φιλοξενία των προσφύγων για να αποσυμφορηθεί το Ελληνικό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Την 16-5-2016 επισκεφτήκατε στο Ελληνικό τη δομή του κτιρίου των πρώην αφίξεων.

Στο Ελληνικό  λειτουργούν τρεις  δομές  προσωρινής φιλοξενίας   και όχι κανονικές δομές  όπως  το Σχιστό και ο Ελαιώνας κλπ. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι από το Σεπτέμβριο  λειτουργεί η πρώτη δομή στο γήπεδο του Χόκεϋ  και από τον Φεβρουάριο στο γήπεδο του μπέιζμπολ και η δομή στο κτίριο των πρώην αφίξεων. Επομένως η επίσκεψη –αυτοψία σας δεν έγινε    σε όλες τις δομές του Ελληνικού αλλά μόνο στο κτίριο των αφίξεων , που ομολογουμένως  από άποψη  κτιριακής υποδομής και λογω της γειτνίασης με  την λεωφόρο Ποσειδώνος έχει πολλά προβλήματα. Σας  ζητήσαμε να πάτε και στις άλλες δομές στον ίδιο χώρο. Δεν το κάνατε. Επομένως  η «αυτοψία» σας είναι αποσπασματική.
Μετά την επίσκεψή σας εκδώσατε μια ανακοίνωση .
Θα θέλαμε , ως απλοί εθελοντές , από την έναρξη λειτουργίας των δομών του Ελληνικού να σας ενημερώσουμε για κάποια θέματα που θίγετε στην ανακοίνωσή σας.
Εκείνο που πραγματικά μας ενόχλησε  είναι η παρακάτω  αναφορά σας . «Οι δήμοι όλους αυτούς τους μήνες, χωρίς οικονομική βοήθεια από την κεντρική εξουσία, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ζωής με τη συνεργασία λίγων εθελοντών και κάποιων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ακόμα στην περιοχή. »

1.Μεροληπτικα και χωρίς να ενημερωθείτε  εμφανίζετε τους δήμους ,ως τους μοναδικούς  που προσπαθούν  να δημιουργήσουν κατάλληλες  συνθήκες ζωής .Για σας η Πολιτεία ,άλλοι φορείς , οι εθελοντές δεν έχουν προσφέρει τίποτε; Γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη δομή στήθηκε σε λίγες μέρες για να στεγαστούν οι άνθρωποι που διέμεναν στην πλατεία Βικτωρίας και σε άλλους υπαίθριους χώρους; Γνωρίζετε ποιος κατασκεύασε τις εγκαταστάσεις (χημικές τουαλέτες  ντουζιέρες κλπ) ,που θα συμφωνήσουμε δεν είναι επαρκείς, Όχι πάντως οι Δήμοι αλλά το κράτος. Γνωρίζετε ποιος σιτίζει με χιλιάδες μερίδες τόσο διάστημα τους πρόσφυγες πρωί μεσημέρι βράδυ;. Όχι βέβαια οι δήμοι αλλά οι ένοπλες δυνάμεις δηλ. η πολιτεία. Αποκλειστικά  στη συγκεκριμένη δομή, στις υπόλοιπες εξακολουθεί να σιτίζει η πολιτεία,  πριν λίγες ημέρες ανέλαβε ΜΚΟ την σίτιση διότι βλέπετε τα χρήματα δόθηκαν  από την ΕΕ στις ΜΚΟ και όχι στο Ελληνικό κράτος και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να απαιτήσουμε να δοθούν στο εξής στο κράτος μας. Γνωρίζετε ότι σε συνεργασία με τους  υπεύθυνους συντονιστές του Υπουργείου την διανομή του φαγητού, των ειδών προσωπικής υγιεινής των ρούχων κλπ  για όλο αυτό το διάστημα την  έχουμε αναλάβει αποκλειστικά οι εθελοντές;

Η  προσφορά των δημάρχων (και όχι όλων)   όλο το διάστημα στο Ελληνικό ήταν η αποκομιδή  των απορριμμάτων η οποία  είναι στις αρμοδιότητες τους και αυτή σε αρκετές περιπτώσεις πλημμελής . Επανειλημμένα  ειδικά στον χώρο των αφίξεων είχαμε ζητήσει να μπουν περισσότεροι κάδοι , που στην αρχή ήταν ελάχιστοι για 1500 άτομα, και να γίνεται συχνότερη αποκομιδή για να μην ξεχειλίζουν οι κάδοι και αποτελούν εστία μολύνσεων. Μάλιστα έχει αποσταλεί και  επιστολή από εθελοντές γιατρούς για την πλημμελή αποκομιδή των απορριμμάτων  που αποτελούν εστία μόλυνσης έξω από το ιατρείο . Ευτυχώς στο θέμα αυτό έχει υπάρξει πρόοδος. Ζητήσαμε να πλένονται με υδροφόρα του δήμου και πιεστικό μηχάνημα ο χώρος στον οποίο είναι τοποθετημένοι οι κάδοι. Αυτό έγινε μόνο όταν υπήρχε εκδήλωση στο διπλανό κτίριο που λειτουργεί το πολιτιστικό κέντρο της πρώην  Ολυμπιακής.

Ελπίζουμε στη συνέχεια να υπάρξει  ανταπόκριση του δήμου και στο θέμα αυτό. Σε σχετική δε παρατήρηση εθελόντριας   μετά τις σημερινές δηλώσεις, για την μη καθαριότητα του παραπάνω  χώρου που βρίσκονται οι κάδοι ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Κωσταντάτος , ο οποίος δεν συμμετέχει στην αποκομιδή των απορριμμάτων της συγκεκριμένης δομής , αλλά την έχει αναλάβει ο Δήμος Αλίμου,  απάντησε να βάλετε να  καθαρίζουν αυτοί. Οι «αυτοί» είναι οι πρόσφυγες . Αλλά για τον δήμαρχο είναι απλά «αυτοί» . Ενημερώνουμε τον κ.Δήμαρχο  ότι ο χώρος της δομής καθαρίζεται από τους ίδιους τους πρόσφυγες ,αλλά ο συγκεκριμένος χώρος τοποθέτησης των  κάδων απορριμμάτων απαιτεί άλλου είδους καθαριότητα.

Επειδή ενημερωνόμαστε για τις πρωτοβουλίες άλλων δήμων που φιλοξενούν πρόσφυγες και τις αξιόλογες  δραστηριότητες που αναπτύσσουν για την στήριξη των προσφύγων  θα ήταν σκόπιμο να μας απαντήσετε σε τι συνίσταται ακριβώς για σας η προσπάθεια των δήμων να  «δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ζωής » την οποία εξαίρετε στην ανακοίνωσή σας. Η αποκομιδή των σκουπιδιών ;;

2.Είναι προσβολή  για μας  τους εθελοντές  να απαξιώνετε το έργο μας όλο αυτό το διάστημα και να μιλάτε για λίγους εθελοντές που απλώς βοηθάμε το « σημαντικό» για σας έργο των δημάρχων. Αν γι αυτό σας ενημέρωσαν οι δήμαρχοι έχετε κακή πληροφόρηση , διότι  επισκέπτονται τις δομές μόνο όταν έρχονται τα κανάλια για συνεντεύξεις . Θα ήταν προτιμότερο να μιλήσετε με μας τους εθελοντές αλλά και να ρωτήσετε τους δικούς σας ανθρώπους. Αυτούς που έφεραν τα είδη που συγκεντρώσατε ως κόμμα  για τους πρόσφυγες, που έμειναν μαζί μας και είδαν τη δουλειά μας.

ΟΧΙ  κ. Θεοδωράκη δεν είμαστε λίγοι .Πάνω από διακόσιοι  εθελοντές   όλο αυτό το διάστημα έδωσαν και δίνουν την ψυχή τους και στάθηκαν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Δεν θα γυρίζουμε όμως  τα κανάλια να προβάλλουμε την προσφορά μας .  Γιατί για μας οι πρόσφυγες δεν είναι  οι «αυτοί» ,  για μας  είναι ο Μωχαμεντ, ο Αλί , η Φατιμε ,που μετά από τόσους μήνες τους γνωρίζουμε . Για μας είναι οι συνάνθρωποί μας   που έχασαν λόγω των πολέμων τα σπίτια τους  ,την κανονική τους ζωή , θαλασσοπνίγηκαν  αναγκάστηκαν να φύγουν και αντιμετώπισαν τους φράχτες των ευρωπαϊκών χωρών.

3. Αναφέρετε τέλος ότι πρέπει να αξιοποιηθούν  τα στρατόπεδα του υπουργείου Εθνικής άμυνας που δεν χρησιμοποιούνται ώστε να δημιουργηθούν μικρότερα και επαρκέστερα κέντρα φιλοξενίας. Προφανώς θα μιλάτε για ανοικτές δομές φιλοξενίας . Στο χώρο του Ελληνικού προς την Βουλιαγμένης  σας ενημερώνουμε , αν δεν το γνωρίζετε,  ότι υπάρχει στρατόπεδο και όταν υπήρξε σκέψη να αξιοποιηθεί  για τους προσφυγες,οι Δήμαρχοι αντέδρασαν έντονα και μόνο τότε δέχτηκαν να γίνουν οι  υπάρχουσες προσωρινές δομές φιλοξενίας .Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

Σας καλούμε να πάρετε πρωτοβουλία στις συναντήσεις που έχετε  με  όλους δημάρχους και όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής να τους πείσετε να προτείνουν χώρους στις περιοχές τους ούτως ώστε  οι δομές να είναι μικρότερες και καλύτερες γιατί μόνο έτσι μπορεί να αποσυμφορηθεί το Ελληνικό.

Εθελοντές  των δομών  του Ελληνικού
Ευτυχία Χονδρορίζου
Ράνια Μίτου
Μαίρη Ηλιάδη
Ασημίνα Κλαυδιανού
Λένα Κουγιέα
Ελέγκω  Μανουσάκη
Μαρία Γιαννισοπούλου
Νίκη Παππά
Γκέλυ  Βισβίκη
Γιάννα Κάσση
Ελένη Πολύζου
Αιμιλία Βαξεβανίδου

 

12/4/16

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Συνολικά από τον Φεβρουάριο 2013 έως σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερα από 23.684 περιστατικά.
Κατά μέσο όρο προσέρχονται στο ΚΙΦΑ περίπου 600-700 ασθενείς το μήνα, οι περισσότεροι από τους οποίους είτε εξετάζονται επιτόπου, είτε προσέρχονται για να λάβουν φαρμακευτική αγωγή. Από τον Ιανουάριο 2016 οι ασθενείς που προσέρχονται για φάρμακα έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς δεν λειτουργούν οι αντίστοιχες δομές του Δήμου Αθηναίων.

Στους δυο πρώτους μήνες του τέταρτου χρόνου λειτουργίας του ΚΙΦΑ, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2016, εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι από 3.136 ασθενείς. Εξετάστηκαν στο ΚΙΦΑ ή στα ιδιωτικά ιατρεία αλληλέγγυων γιατρών ανασφάλιστοι ασθενείς, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις και μικρές επεμβάσεις στο ιατρείο καθώς και σε ιδιωτικό εργαστήριο και σε νοσοκομεία σε συνεργασία με το ΚΙΦΑ, παρασχέθηκε βοήθεια και ενημέρωση ώστε επιπλέον ασθενείς να απευθυνθούν στις δημόσιες δομές υγείας, και χορηγήθηκαν φάρμακα σε ασθενείς από τους φαρμακοποιούς.

Το ΚΙΦΑ συμμετέχει από τον Οκτώβριο του 2015 στην υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας στην Αττική, παρέχοντας ιατροφαρμακευτική φροντίδα και φάρμακα και συμμετέχοντας στις καθημερινές ανάγκες λειτουργίας των κέντρων.

Από τον Φεβρουάριο 2016 σε συστηματική βάση εφοδιάζεται με φάρμακα το ιατρείο που βρίσκεται στις αφίξεις του Ελληνικού, όπου πραγματοποιούν βάρδιες γιατρός του ΚΙΦΑ, φαρμακοποιός, νοσηλεύτρια, καθώς και διασώστης. Επίσης συστηματικά εφοδιάζουμε και το ιατρείο που βρίσκεται στο χόκευ. Επιπλέον στις δυο αυτές δομές του Ελληνικού, αφίξεις και χόκευ, συμμετέχουν εθελοντές και στις καθημερινές ανάγκες λειτουργίας. Φάρμακα έχουν σταλεί επίσης στη δομή που λειτουργεί στο Λαύριο, καθώς και στον Πειραιά. Σε όλες τις παραπάνω δομές έχουν σταλεί και είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι Φεβρουάριο και Μάρτιο 2016 καλύφθηκαν 1.200 άτομα, μόνο ως προς την ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

9-10-2015

Πανπειραϊκή Πρωτοβουλία Πειραιά για την Υποστήριξη Προσφύγων και Μεταναστών

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί, θα βρεί όποιος ενδιαφέρεται, την ηλεκτρονική δήλωση διαθεσιμότητας όπου μπορείτε να γραφτείτε για να καλύψετε βάρδιες στον σταθμό υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά που συγκρότησε η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών