ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΦΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

Συνάντηση του Συντονιστικού Κοινωνικών Ιατρείων – Φαρμακείων Αλληλεγγύης Αττικής με τον Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αυστρίας  Βέρνερ Φάιμαν

Με τους εκπροσώπους του  Συντονιστικού των Κοινωνικών Ιατρείων –  Φαρμακείων Αλληλεγγύης  συναντήθηκε την Τετάρτη 17/06/15 ο καγκελάριος της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε  στο ΚΙΦΑ Αθήνας ο κ. Φάιμαν ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους για το έργο των ΚΙΦΑ της Αττικής, καθώς και για την ιστορία του κινήματος αλληλεγγύης στον χώρο της υγείας.
Μεταξύ  άλλων τα ΚΙΦΑ ενημέρωσαν τον κ. Φάιμαν ότι το πρώτο τετράμηνο του 2015 τα  Κοινωνικά Ιατρεία Αττικής έχουν διαχειριστεί 17.000 περιστατικά , ενώ λειτουργούν με την εθελοντική προσφορά των 1,000 και πλέον εθελοντών: γιατρών, φαρμακοποιών και υποστηρικτικής ομάδας. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι ο εξοπλισμός των ιατρείων προέρχεται από δωρεές των αλληλέγγυων φορέων εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ ακόμα και τα φάρμακα προέρχονται από δωρεές του πολιτών που γνωρίζει το έργο των Κοινωνικών Ιατρειών.
Ακόμα, οι εκπρόσωποι των ΚΙΦΑ ενημέρωσαν και για  την κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας, αναφέροντας τη μείωση του προϋπολογισμού για τις δαπάνες υγείας, την έλλειψη προσωπικού και την πλήρη διάλυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ειδικότερα τόνισαν πως τα ΚΙΦΑ είναι αυτοοργανωμένες δομές που ήρθαν ως απάντηση στη ανθρωπιστική κρίση.  Αγωνίζονται για να υπάρχει δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας για όλους και δεν μπορούν, ούτε και θέλουν να υποκαταστήσουν το κράτος.
Ως προς τον συμβολισμό της επίσκεψης του στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας, ο κ. Φάιμαν δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι εντυπωσιακό να βλέπει ότι άνθρωποι εργάζονται σε εθελοντική βάση και ότι «οι άνθρωποι δεν δέχονται τη φτώχεια, ότι μάχονται εναντίον της φτώχειας». Επιπλέον, σημείωσε ότι χαίρεται που βρίσκεται στην Αθήνα «όχι μόνο με αξιωματούχους και άλλους πολιτικούς».
«Είναι σημαντικό να έχουμε πολύ στενές σχέσεις με άλλους πολιτικούς, αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχουμε στενές σχέσεις με τέτοιες πρωτοβουλίες», υπογράμμισε, για να τονίσει: «Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι πραγματικά υπέροχες και εντυπωσιακές. Σέβομαι απολύτως τη δουλειά αυτών των ανθρώπων».