ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

 Την οικονομική αδυναμία όλο και περισσότερων να φροντίσουν τη στοματική τους υγιεινή αναδεικνύει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, που υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο παρατηρείται έντονα και στους ασφαλισμένους. Το μεγάλο κόστος της επίσκεψης στον οδοντίατρο, που δεν καλύπτεται ούτε για τους ασφαλισμένους όταν δεν αφορά βασικές υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την επιλογή του κόσμου να δώσει σημασία πρώτα στις απολύτως βασικές του ανάγκες, έχει ως αποτέλεσμα να παραμελείται η οδοντιατρική περίθαλψη, που έχει φτάσει να θεωρείται προνόμιο. Φάνηκε πιο ξεκάθαρα από ποτέ άλλωστε ότι ο κόσμος δεν σκέφτεται πώς θα τρώει, αλλά αν θα τρώει, με τις 293.000 αιτήσεις από τις συνολικά 300.000 για τα κοινωνικά επιδόματα του νομοσχεδίου της ανθρωπιστικής κρίσης να αφορούν την τροφή!

Ούτε λόγος για πρόληψη

Η κάλυψη της οδοντιατρικής φροντίδας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο στοιχίζει, σύμφωνα με το ΜΚΙΕ, το 34% των χρημάτων που διαθέτει το μέσο νοικοκυριό για δαπάνες υγείας, διόλου παράλογο εφόσον αναλογιστούμε ότι για ένα απλό σφράγισμα χρειάζονται 50 ευρώ. Συνεπώς δεν προκαλεί έκπληξη ούτε ότι το 34,5% των μεσηλίκων και το 43,3% των ηλικιωμένων, σύμφωνα με στοιχεία από την Οδοντιατρική Ομοσπονδία, πηγαίνουν στον οδοντίατρο μόνο εφόσον αισθανθούν έντονο πόνο. Στον αντίποδα, μόνο το 0,7% των ατόμων ηλικίας 35-44 ετών και το 0,1% ηλικίας 65-74 δεν έχουν τερηδόνα και μόνο το 11,8% των ενηλίκων 35-44 ετών και το 6,4% των ενηλίκων 65-74 ετών είναι υγιείς.

«Τα στοματικά νοσήματα, όπως συμπεραίνεται από τις έρευνες, συναρτώνται άμεσα με κοινωνικές ανισότητες», τονίζει το ΜΚΙΕ, που το εξηγεί, τονίζοντας ότι το 80% των σοβαρών προβλημάτων τερηδόνας στη χώρα μας εντοπίζονται στο 20% του πληθυσμού, δηλαδή στις κατώτερες οικονομικά τάξεις. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή των Γιατρών του Κόσμου σε 66 δημοτικά σχολεία, μόλις το 15% του συνόλου των παιδιών παρουσίαζαν καλή στοματική υγεία, ενώ το 34% των παιδιών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα χρειάζονταν ορθοδοντική παρέμβαση.

Πάνω από 5.000 επισκέψεις σε Ελληνικό και ΚΙΦΑ

Οι κοινωνικές δομές επιχειρούν, με τα μέσα και τους εθελοντές που συμμετέχουν, να κρατήσουν όρθιο τον κόσμο. Το οδοντιατρείο του ΜΚΙΕ ξεκίνησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2012 με 9 οδοντιάτρους και 1 παιδοδοντίατρο, που αυξήθηκαν την επόμενη χρονιά σε 14 και 3 αντίστοιχα. Το 2014, συμπεριλαμβανόμενων των γιατρών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους από τον δικό τους χώρο, οι αλληλέγγυοι γιατροί έφτασαν τους 33, ενώ το ιατρείο έφτασε να λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα ώς Παρασκευή και από το πρωί ώς το βράδυ ώστε να καλύψει την πληθώρα αναγκών. Το 2013 έγιναν 2.303 επισκέψεις στο ΜΚΙΕ, από τις οποίες οι 380 ήταν για παιδιά. Το 2014 οι επισκέψεις έγιναν 2.820 επισκέψεις ενηλίκων και 423 παιδιών. Το 2015 το ΜΚΙΕ και οι οδοντίατροι πήραν τη συνειδητή απόφαση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω των ΠΕΔΥ, αφού σχετικός νόμος που προέβλεπε την υποστήριξη και των ανασφάλιστων. «Όπως όμως διαπιστώσαμε στην πορεία, πέρα από τα απολύτως βασικά, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο πραγματικό του μέγεθος», μας λένε από το ΜΚΙΕ, το οποίο έχει διατηρήσει πάντως το κοινωνικό του οδοντιατρείο με δύο οδοντιάτρους και έναν παιδοοδοντίατρο.

Συνολικά 39 κοινωνικά ιατρεία δέχονται ασθενείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη στοματική τους υγεία  και είτε δεν μπορούν να πληρώσουν την επίσκεψη, είτε είναι ανασφάλιστοι. Ανάλογα υψηλός είναι ο αριθμός των οδοντιατρικών επισκέψεων που έχουν καταγραφεί στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας. Σε 1,5 χρόνο έχουν γίνει 5.000 επισκέψεις και, όπως χαρακτηριστικά μάς λένε οι εθελοντές, «θα μπορούσαμε να είχαμε προγραμματισμένα ραντεβού από σήμερα μέχρι τα Χριστούγεννα». Γίνεται ωστόσο προσπάθεια να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι και καθημερινά υπάρχουν δύο βάρδιες μέσα στη μέρα από 12 οδοντιάτρους και 3 παιδοοδοντιάτρους. Αν σε αυτά τα στοιχεία προστεθούν και εκείνα των υπόλοιπων ιατρείων, μιλάμε για πολλές δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις και χιλιάδες ασθενείς που δεν μπορούν να πάνε στον οδοντίατρο.

Λόγω των αντικειμενικών συνθηκών διαβίωσης, η φροντίδα της στοματικής υγείας θα μπορούσε να θεωρείται «πολυτέλεια». Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα όχι μόνο αντιτίθεται σε αυτή την λογική αλλά προειδοποιεί ότι «1.400 συστημικά νοσήματα δίνουν πρόωρες εκδηλώσεις από το στόμα, καθιστώντας τον ρόλο της οδοντιατρικής περίθαλψης στη γενική υγεία του ανθρώπου αποφασιστικό»…

πηγή: http://www.avgi.gr/article/5763798/kathreftis-tis-exathliosis-ta-dontia-mas#prettyPhoto