ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας συμμετέχει ενεργά στην κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων στην Αττική από τον Σεπτέμβριο 2015. Παρέχεται πρωτοβάθμια περίθαλψη από τους αλληλέγγυους εθελοντές γιατρούς, κατευθύνονται οι πρόσφυγες σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και ιατρεία ΠΕΔΥ και παρέχεται φαρμακευτική κάλυψη. Επιπλέον τα αλληλέγγυα μέλη του ΚΙΦΑ συμμετέχουν συστηματικά στην κάλυψη αναγκών σε κέντρα και άλλες δομές ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων καλύπτοντας έκτακτες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή άλλες ανάγκες και είχαν συμμετάσχει στη δράση της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας στο λιμάνι του Πειραιά.

Από τον Οκτώβριο 2015 έως και τον Σεπτέμβριο 2016 το ΚΙΦΑ κάλυψε επίσης ανάγκες σε φάρμακα, είδη υγιεινής, είδη πρώτης ανάγκης, γάλατα παιδικά και άλλα είδη για παιδιά κυρίως στα κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας στο Γαλάτσι, στον Ελαιώνα, το Ελληνικό, το Σχιστό, στον Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα, καθώς και στην Πέτρου Ράλλη και στην Αμυγδαλέζα. Τρόφιμα δόθηκαν και στη Στέγη Μερίμνης Ανηλίκων. Επίσης συμμετείχαμε στην Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία στο λιμάνι του Πειραιά καθώς και στην κάλυψη αναγκών προσφύγων που είχαν καταφύγει στο Πεδίο του Άρεως το καλοκαίρι του 2015. Αλληλέγγυες συλλογικότητες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο και την Ελβετία συγκέντρωσαν χρήματα ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε τα αναγκαία είδη και να τα προωθήσουμε στις δομές. Επίσης φάρμακα συγκεντρώθηκαν από συλλογικότητες αλληλεγγύης στην Αθήνα, καθώς και από ασθενείς και αλληλέγγυους υποστηρικτές του ΚΙΦΑ. Οι δωρεές για τους πρόσφυγες προς το ΚΙΦΑ συνεχίζονται και εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα.

Συνολικά στους δώδεκα αυτούς μήνες αγοράσαμε και μεταφέραμε στις δομές φιλοξενίας περισσότερα από 18.500 κουτιά φάρμακα, 21.000 τεμάχια ειδών υγιενής και 1.000 τεμάχια ειδών πρώτης ανάγκης, 200 κιλά φρούτα, 2.800 κουτιά παιδικά γάλατα και 900 τεμάχια ειδών για παιδιά. Επίσης μεταφέρθηκαν 80 κιβώτια νοσοκομειακού υλικού σε δημόσιες υγιεινομικές δομές της Αττικής.

Νοεμβριος 2016