ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Συχνά ασθενείς έρχονται στα κοινωνικά φαρμακεία αναφέροντας ότι τους ζητήθηκε μεγάλη συμμετοχή για την παροχή φαρμάκου από τα φαρμακεία, και μάλιστα πολλές φορές σε περιπτώσεις μηδενικής συμμετοχής. 

Δεν είναι βέβαια δυνατό κάθε φαρμακείο να έχει όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν, ωστόσο κάθε φαρμακοποιός, και είναι θέμα συνείδησης και δεοντολογίας , οφείλει να ενημερώνει τον »πελάτη του» πως υπάρχουν για τα οποία δεν απαιτείται συμμετοχή ή μόνο μικρή. Ο ασθενής θα πρέπει να τα ψάξει αλλού, ή το φαρμακείο θα πρέπει να του τα παραγγείλει άμεσα ! 


— Χρέος μας είναι η ενημέρωση του κόσμου για το τι γίνεται. Οι ασθενείς θα πρέπει από την πλευρά τους να επιμένουν να τους φέρουν το φθηνότερο φάρμακο, ώστε να μην πληρώσουν στο φαρμακείο! Αυτό ισχύει και για τα φάρμακα με συμμετοχή αλλά κυρίως για όσα δεν έχουν συμμετοχή. Όπως και εμείς στα κοινωνικά φαρμακεία αλληλεγγύης ψάχνουμε να βρούμε την ίδια ουσία μέσα σε αυτά που διαθέτουμε, γιατί σκοπός μας είναι ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ, έτσι θα πρέπει να εξυπηρετούνται οι ασθενείς και στα ιδιωτικά . φαρμακεία.
Η δεοντολογία δεν είναι θέμα Υπουργείου Υγείας, αλλά των Ιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Θα πρέπει να ενημερώνουμε τους εξυπηρετούμενούς μας, επειδή λογικό είναι ένα φαρμακείο να μην έχει όλα τα φάρμακα,να ζητάνε (ευγενικά μεν αλλά και με επιμονή) από τον/την φαρμακοποιό να τους φέρει το φάρμακο που χρειάζονται ακόμα την άλλη μέρα (όπως δηλ. κάνει όταν δεν έχει το φάρμακο που θέλουμε και μας το φέρνει αργότερα ή άλλη μέρα).

Δεν ξέρουμε εάν έχει να κάνει με την τυχόν καθυστέρηση πληρωμής των ιδιωτικών φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ, είτε το πιο πιθανόν, με συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες είτε ο στόχος είναι να αδρανήσει- ακυρωθεί ο νέος νόμος στην πράξη, θεωρούμε όμως απαραίτητο να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.