2018

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας

στοιχεία λειτουργίας 2018

 

Από το φθινόπωρο του 2018 παγιώνονται οι τάσεις που καταγράφονται από την αρχή του 2018. Όσοι έχουν ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο κοινωνικό ιατρείο είναι σχεδόν αποκλειστικά αλλοδαποί (80,05% ιατρική περίθαλψη, 90% φαρμακευτική περίθαλψη), κυρίως πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (οικογένειες με μικρά παιδιά, σοβαρά ασθενείς, ασυνόδευτοί ανήλικοι, κακοποιημένες γυναίκες, αλλά και κρατούμενοι στο ΠΡΟΚΕΚΑ Π. Ράλλη).

Η ανάγκη ιατρικής περίθαλψης μειώνεται καθώς οι αλλοδαποί, δηλαδή οι μετανάστες πρώτης γενιάς και οι πρόσφυγες έχουν πλέον σχεδόν όλοι και όλες ΑΜΚΑ και μπορούν να εξετάζονται στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, όπου πραγματοποιούν και τις αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις. Αυξάνεται ωστόσο η ανάγκη φαρμακευτικής κάλυψης.

Η ιατρική περίθαλψη που παρέχεται αφορά κυρίως οδοντιατρική κάλυψη (44,41% των επισκέψεων), ενώ στο σύνολο των εξυπηρετούμενων τα δυο τρίτα προσέρχονται για φάρμακα.

Η συμμετοχή ασφαλισμένων και μη στα φάρμακα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, αν και έχει διευρυνθεί ο αριθμός όσων δικαιούνται δεν καταβάλλουν συμμετοχή. Διαπιστώνουμε, επίσης, ότι οι ΜΚΟ και τα δημοτικά ιατρεία ενημερώνουν πλέον, μετά και από δικές μας πιέσεις, σε μεγαλύτερο βαθμό τους ασθενείς για το δικαίωμα πρόσβασής τους στο ΠΕΔΥ, καθώς και σχετικά με τη συμμετοχή ή μη στη φαρμακευτική δαπάνη. Στο ΚΙΦΑ συνεχίζουμε συστηματικά να ενημερώνουμε και να βοηθούμε ώστε να απαιτούν και να εξασφαλίζουν τα δικαιώματά τους οι ασθενείς.

Συμμετέχοντας από το 2015 στην υποστήριξη των προσφύγων διαπιστώνουμε ότι στις δομές φιλοξενίας έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό πλέον η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ η κάλυψη όσων μένουν σε μικρούς ξενώνες ή σπίτια παρουσιάζει μικρότερα κενά. Οι ανάγκες, ωστόσο, έχουν αυξηθεί και υπάρχουν κενά λόγω νέων αφίξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των αλλοδαπών που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη μόνο το 10% προέρχεται από χώρες των Βαλκανίων πλέον, ενώ σχεδόν ένας στους έξι προέρχεται από χώρες με προσφυγικές ροές (Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ) ή τις δυο χώρες της Ασίας με τους περισσότερους μετανάστες (Πακιστάν, Μπαγκλαντές). Μεταξύ όσων χρειάζονται φάρμακα σχεδόν ένας στους οκτώ προέρχεται από χώρες με προσφυγικές ροές.

Συνεχίζουμε να καλύπτουμε με φάρμακα έκτακτες ανάγκες δομών φιλοξενίας και κράτησης και συμμετέχουμε ενεργά στην κάλυψη των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στο Λαύριο, με είδη διατροφής κυρίως καθώς και άλλα πρώτης ανάγκης και φάρμακα.

Συνολικά από την αρχή της λειτουργίας του ΚΙΦΑ, Φεβρουάριο 2013, έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερα από 37.000 περιστατικά, κυρίως ασθενείς που εξετάσθηκαν στο ΚΙΦΑ ή από αλληλέγγυους γιατρούς στα ιατρεία τους, ενώ περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις αφορούν ασθενείς που έλαβαν τα φάρμακά τους.