ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΤΥΝΙΔΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ , ΤΥΝΙΔΑ 24-28/03/2015

Το 13ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ανήκει πια, στο παρελθόν…

Από τις 24 ως τις 28 Μαρτίου 2015, η Τύνιδα, στον τεράστιο χώρο του Πανεπιστημίου Al Manar, φιλοξένησε προσωπικότητες, κινήματα, οργανώσεις από όλα τα μέρη της γης, σε μια σημαντική συνάντηση που κανείς δεν θέλησε να χάσει.

50.000 συμμετέχοντες, από 125 χώρες, έδωσαν το παρόν με ζωντάνια, ενθουσιασμό, φαντασία, και αποφασιστικότητα για κοινούς αγώνες για μια κοινωνία που θα σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανοιχτή σε εναλλακτικές προτάσεις και  προοπτικές.

Με κεντρική θεματική του φόρουμ “Αξιοπρέπεια και τα Δικαιώματα”, διοργανώθηκαν 1500 δράσεις (εργαστήρια, ομιλίες, θεατρικά και μουσικά δρώμενα), στις οποίες συμμετείχαν 5000 οργανώσεις, οι πιο πολλές προερχόμενες από τις χώρες του Μagreb.

Ο βροχερός καιρός και ο δυνατός αέρας, σε όλη την διάρκεια του φόρουμ, μπορεί να γκρέμιζε τις δεκάδες σκηνές που είχαν στηθεί, όμως, δεν κατάφερε να μειώσει τον ενθουσιασμό, τη διάθεση επικοινωνίας και προσέγγισης  ενός πολύχρωμου και πολύβουου  πλήθους, που παρά την διαφορετικότητα, ενώνονταν από την κοινή επιθυμία να χτίσουν δεσμούς, συνεργασίες και  προοπτικές στο όνομα της Αλληλεγγύης που ξεπερνά τα σύνορα αλλά και τα στερεότυπα…

Η πιο μαχητική έκφραση της Ελπίδας, άνθισε αυτές τις μέρες στην Τύνιδα. Η πρωτεύουσα της Τυνησίας, μιας υπερχρεωμένης, (με όσα αυτό συνεπάγεται) μεσογειακής χώρας, είχε ακόμα, πολύ νωπό το πλήγμα που δέχθηκε από την επίθεση τρομοκρατών του ISIS στο Μουσείο Bardo, στο κέντρο της Τύνιδας , με βαρύτατο απολογισμό σε ανθρώπινα θύματα.

Το χτύπημα των ισλαμιστών, δεν καταφερόταν μόνο στους ξένους τουρίστες που δολοφονηθήκαν, αλλά κυρίως στον τουρισμό και την οικονομία της χώρας, και κατ επέκταση, στην εξαιρετικά εύθραυστη δημοκρατία των πρόσφατων μηνών, σε μια χωρά με δομές υπό διάλυση και τον πληθυσμό κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η παρουσία της ελληνικής αποστολής, η συμμετοχή στην διαδήλωση της 1ης μέρας στο κέντρο της πόλης, ενάντια στο φόβο και το σκοταδισμό, ήταν η έμπρακτη απάντηση αλληλεγγύης σε ένα λαό που παλεύει να σταθεί όρθιος!

Η πρόσφατη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μας έφερε, όλες και όλους, στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος.

Η κοινωνία στην Ελλάδα είμαστε η προσωποποίηση της ελπίδας ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν για όλους, ότι οι απάνθρωπες πολιτικές αυστηρότητας μπορούν να ανατραπούν από την δύναμη του λαού, ότι οι λαοί μπορούν να πάρουν πίσω τον έλεγχο της ζωής τους.

Ως μέλος  της  αποστολής του «Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Υγεία»,  μίλησα σε εκδήλωση για την κατάσταση της υγείας  στην Ελλάδα και τις κοινωνικές δομές αλληλεγγύης, τα Κ.Ι.Φ.Α. Επίσης μίλησα σε δεύτερη συζήτηση για την πρόσβαση των γυναικών σε υπηρεσίες υγείας, απαραίτητη προϋπόθεση για την ισότητα.

Το ακροατήριο ήταν πολυπληθές, προερχόταν από διάφορες χώρες, και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αλλαγή στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακλούθησε συζήτηση και ερωτήσεις, με επίκεντρο τις προσδοκίες του ελληνικού λάου σήμερα, αλλά και τις δυνατότητες μιας κυβέρνησης της αριστεράς να αντισταθεί στις πιέσεις της Τρόικα, και να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, κυρίως να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση!

Τα φώτα των ΜΜΕ , Τύπος και Τηλεόραση, ήταν στραμμένα προς την Ελλάδα που αντιστέκεται, και γίνεται η ελπίδα για τους λαούς του κόσμου, και το σύνθημα : «Nα δώσουμε  στην Ελλάδα μια ευκαιρία”, ήταν ορατό στα πανό, στις λέξεις , στα βλέμματα των ανθρώπων…

Έχοντας τώρα επιστρέψει προσπαθώ να βάλω τάξη στη μνήμη μου, σε όσα συνέβησαν αυτές τις 4 μέρες στην Τύνιδα.

Πλεονασματικός ο απολογισμός της επικοινωνίας με τα κινήματα του κόσμου, με τις δυνάμεις  πρωτοπορίας, εναλλακτικών προτάσεων και ανθρωποκεντρικής προσέγγισης των διεθνών προκλήσεων. Η μόνη ίσως  ευκαιρία για ανατροπή της κοινωνικής αδικίας και για σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου!

Και βεβαία παραμένει αναπάντητο  το ερώτημα που θέτω στον εαυτό μου, μετά από κάθε παγκόσμιο φόρουμ: «Ποσό δυνατό είναι το κίνητρο που ωθεί ετερόκλητους, υπέροχους ανθρώπους, από τις 5 Ηπείρους, να διασχίσουν τη γη, για να συναντηθούν για λίγα 24ωρα, να χτίσουν δεσμούς αλληλεγγύης, να μοιραστούν όνειρα, αγώνες, ελπίδες για το αύριο, να αλληλοτροφοδοτηθούν με πίστη κι αγωνιστικότητα”….

Και ο κόσμος μας ,μοιάζει να χωράει στα χέρια, στα βλέμματα  στις ψυχές τους!

Και του χρόνου, λοιπόν….

ΣΟΦΙΑ ΤΖΙΤΖΙΚΟΥ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

Μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αλληλεγγύης  Αθήνας

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Υγεία

Αντιπρόεδρος της UNICEF Ελλάδας