ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στη Γερμανία έχουν δημιουργηθεί επιτροπές για στήριξη της Ελλάδας, από μέλη συνδικάτων αλλά και απλούς πολίτες. Αρκετοί από αυτούς είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα, πέρυσι τον Σεπτέμβρη για αυτόν τον σκοπό.

Η Αλληλεγγύη για Όλους που είναι σε δημιουργική επαφή με ομάδες υποστήριξης της Ελλάδας στην Γερμανία, έστειλε κάποιους αντιπροσώπους κοινωνικών δομών της Ελλάδας να έρθουν σε επαφή με τις ομάδες αυτές και να τις ενημερώσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα, την κατάσταση που βρήκαμε, τί κάναμε και τί ελπίζουμε από δω και πέρα.

Η αποστολή αυτή έμεινε στην Γερμανία από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου, φιλοξενούμενοι από τις τοπικές ομάδες, οι οποίες είναι κυρίως συνδικαλιστικές, όπως η DGB (συνομοσπονδία εργατών) η Verdi (συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων), η IG Metal (ομοσπονδία μετάλου) και πολίτες διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων.

Wassercharta
Η ομάδα που ταξίδεψε στην Γερμανία αποτελούνταν από εκπροσώπους των εξής κοινωνικών δομών:

τα Κοινωνικά Ιατρεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης
την Αλληλεγγύη Δυτικά
την Λαϊκή Συνέλευση Περάματος
τα εναλλακτικά παντοπωλεία «Σέσουλα»
το Συνδικάτο Μηχανικών
τις καθαρίστριες
το Συνδικάτο Βιβλίου και Χάρτου.

IMG_0098
Συμμετείχαν επίσης επρόσωποι της ΕΡΤ και του Κινήματος Ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση του Νερού.

Οι εκπρόσωποι χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες και η κάθε ομάδα ακολούθησε ένα πρόγραμμα επισκέψεων και ομιλιών.

Η εκπρόσωπος του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αθήνας Ελέγκω Μανουσάκη, μαζί με την Χρύσα Αναστασιάδου, συμμετείχαν στην ομάδα που ταξίδεψε στον Νότο της Γερμανίας, όπου είχαν ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα:

Wassercharta
Επί τέσσερεις ημέρες, μοιράστηκαν με διάφορετικά ακροατήρια τις μέχρι τώρα εμπειρίες  από τις Ελληνικές δομές, και τις προσδοκίες μετά τις εκλογές. Τα ακροατήρια αυτά ήταν στο κέντρο κατάρτισης Verdi (συνδικάο δημοσίων υπαλλήλων) στο Gladenbach, στα γραφεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης DGB της Φραγκφούρτης και στο συνδικάτο DGB του Hanau-Essen.

Στο Βερολίνο συμμετείχαν σε εκδήλωση του συνδικάτου μετάλλου IGM με θέμα «Αλλαγή στην Ελλάδα, πώς θα απαλλαγούμε από τις πολιτικές της τρόικας»,στο Giessen η εκπρόσωπος του ΚΙΦΑ Ελέγκω Μανουσάκη συμμετείχε σε συνέντευξη τύπου και παρουσίαση-συζήτηση με ομάδα στελεχών σε επαγγέλματα υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς), και στο Giessen σε παρουσίαση με θέμα «Αντίσταση στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα εμπειρίες και προσδοκίες μετά τις εκλογές.  Ειδικό θέμα Υγεία».

Επίσης στο Giessen, επισκέφτηκαν το εργοστάσιο ΝΟΡΜΑ, όπου διεξήχθη συζήτηση για τον περιορισμό των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, και το βράδυ ήταν παρόντες στα εγκαίνια έκθεσης με έργα νέων που είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα, όπου ακολούθησε γιορτή, παρουσία και του Δημάρχου.

Η Ελέγκω Μανουσάκη περιγράφει την εμπειρία αυτή ως πολύ καλή, με τους Γερμανούς αλληλέγγυους, κυρίως στις μικρές πόλεις να είναι πολύ θερμοί και ανοιχτοί, αν και το κοινό στις συζητήσεις-παρουσιάσεις ήταν μικρό.