Ο Β. ΦΑΙΜΑΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ: ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας
Βέρνερ Φάιμαν
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

«Οι άνθρωποι δεν δέχονται τη φτώχεια, μάχονται εναντίον της φτώχειας» είπε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του στα Παιδικά Χωριά SOS στην Κυψέλη. Εκεί συνάντησε την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και εθελοντές από τα Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία της Αττικής, που τον ενημέρωσαν αντίστοιχα για τις δράσεις της κυβέρνησης και των δομών αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο Β. Φάιμαν επέλεξε να επισκεφθεί το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο της Αθήνας, καθ’ ότι βρίσκεται στον πυρήνα της πόλης και σε μία από τις πιο φτωχικές περιοχές και εκφράστηκε θετικά για το έργο που γίνεται, λέγοντας ότι «αυτές οι πρωτοβουλίες είναι πραγματικά υπέροχες και εντυπωσιακές. Σέβομαι απολύτως τη δουλειά αυτών των ανθρώπων».

Η εξυπηρέτηση 17.000 ωφελούμενων σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2015 από τα 14 Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία της Αττικής ήταν η εικόνα που μετέφερε στον Αυστριακό καγκελάριο η Χαρά Ματσούκα, μέλος του ΚΙΦΑ Αθήνας και αιματολόγος στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Συνολικά τα Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία στη χώρα είναι 45 και λειτουργούν, όπως επισημάνθηκε, αυστηρά με εθελοντική συμμετοχή από το 2012 και έπειτα.

Αναλυτική ενημέρωση

Η Χ. Ματσούκα αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που κάνουν τα ΚΙΦΑ να συνδέσουν την υποστήριξη των πολιτών με τη διεκδίκηση της πρόσβασής τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς, εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, η ανεργία στην Ελλάδα συνεπάγεται την απώλεια της ασφάλισης και τον αποκλεισμό από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι χαρακτηριστική η συμβολή των ΚΙΦΑ στη νέα σχετική υπουργική εγκύκλιο που δίνει λύση στο παραπάνω πρόβλημα, τόνισε η Χ. Ματσούκα, ενώ παράλληλα έγινε λόγος για τις πολλές ελλείψεις στις νοσοκομειακές μονάδες εξαιτίας της υποχρηματοτόδησης στην υγεία τα προηγούμενα χρόνια. Ως διακηρυγμένη πρόθεση των ΚΙΦΑ αναφέρθηκε το τέλος λειτουργίας τους, όταν πια θα μπορεί το δημόσιο σύστημα υγείας να εξυπηρετήσει τους πάντες.

Για «διεθνή ταξική αλληλεγγύη» μίλησε η Θεανώ Φωτίου, που παρουσίασε στον Αυστριακό καγκελάριο τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Θέλοντας να αποτυπώσει το μέγεθος των αναγκών, είπε πως από τις 300.000 αιτήσεις που έγιναν για την πρόσβαση στα επιδόματα που προβλέπει το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης, οι 297.000 αφορούσαν τη σίτιση. Η αναπληρώτρια υπουργός έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην κάρτα αλληλεγγύης που θα χορηγηθεί σε 150.000 ωφελούμενους τον Ιούλιο και θα ισχύει για καταστήματα τροφίμων.

Ως επόμενη ενέργεια η Θ. Φωτίου ανέφερε τη χορήγηση κάρτας μετακίνησης στους άνεργους και στάθηκε ιδιαιτέρως στην αφύπνιση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών αναγκών. Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την ανθρωπιστική κρίση και δεν την έχει βάλει κάτω από το χάλι, με θετική εξέλιξη την ενεργοποίηση της κοινωνίας και των κοινωνικών εταίρων που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κάρτα ανέργων, αντί για 120 εκατομμύρια ευρώ, θα κοστίσει μόλις 20 χάρη στους οργανισμούς των ΜΜΜ, οι 300kWh με βάση το ν/σ της ανθρωπιστικής κρίσης θα δοθούν δωρεάν στους απόρους από τη ΔΕΗ, η έκδοση των καρτών αλληλεγγύης έγινε επίσης δωρεάν από την Εθνική Τράπεζα, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά αντίστοιχα παραδείγματα.

Στη γενική εφημερία του «Ευαγγελισμού»

Σύντομη, διάρκειας λιγότερο από μία ώρα, υπήρξε χθες το πρωί η άτυπη επίσκεψη του Αυστριακού καγκελαρίου στο νοσοκομείο της Αθήνας «Ευαγγελισμός», το οποίο είχε χθες γενική εφημερία, όπου ο Βέρνερ Φάιμαν ξεναγήθηκε μεταξύ άλλων στο τμήμα αιμοδοσίας και στα νέα χειρουργεία του ιδρύματος, χωρίς να έχει συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», αλλά μόνον με τη διοίκηση του νοσοκομείου, από την οποία ζήτησε μετ’ επιτάσεως να ενημερωθεί σχετικά με την περίθαλψη των ανασφάλιστων, καθώς και για την οικονομική κατάσταση του ιδρύματος.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Ξέρω ότι υπήρξε σειρά προτάσεων, και από τους θεσμούς, τις οποίες και εγώ επίσης δεν θεωρώ λυσιτελείς. Υψηλή ανεργία, 30%-40%, χωρίς ασφάλεια υγείας και επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό. Η εναλλακτική λύση είναι να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν».

πηγή: http://www.avgi.gr/article/5627981/o-b-faiman-se-nosokomeia-kai-koinonikes-domes-sebomai-tous-anthropous-pou-maxontai-enantion-tis-ftoxeias