ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΑΝΑΓΚΗ

Από την εφημερίδα Αυγή
Ρεπορτάζ του Κώστα Παπαντωνίου

Από τον οδοντίατρο στον ψυχολόγο, από επίσκεψη σε συνεδρία. Η «διαδρομή” αυτή αφορά τους ασθενείς του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αθήνας και αποτυπώνει το δίπολο των αναγκών, σωματικών και ψυχικών, που έχουν οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν, αλλά και όλοι όσοι έχουν οικονομικό πρόβλημα.

Σχεδόν 10.000 είναι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί από το ΚΙΦΑ, που δημοσιεύει απολογισμό για τα τρία χρόνια δράσης του, από τον Φεβρουάριο του 2013 στον Σεπτέμβριο του 2015, τα οποία περιλαμβάνουν ιατρικές πράξεις και συνεδρίες. Δεν υπολογίζονται οι 5.179 περιπτώσεις που χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή από τους φαρμακοποιούς, ενώ από τον φετινό Απρίλιο τουλάχιστον 320 ασθενείς παραπέμφθηκαν στις δημόσιες δομές περίθαλψης (ΠΕΔΥ και νοσοκομεία) με ραντεβού, καθώς είχαν ΑΜΚΑ.

Όπως αναφέρεται ακόμη κατά μέσον όρο προσέρχονται στο ΚΙΦΑ 650 ασθενείς τον μήνα, ενώ 2.611 έχουν εξυπηρετηθεί από το φαρμακείο.

Οι περισσότερες επισκέψεις στο οδοντιατρείο

Το μυαλό πηγαίνει εύκολα στο ότι ο άπορος βρίσκεται μετέωρος μόνο σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας, όμως, τα αυτονόητα της προηγούμενης δεκαετίας, όπως η επίσκεψη στον οδοντίατρο, αποτελούν πια «πολυτέλεια” και αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο το μέγεθος του προβλήματος, καθότι ο άπορος μπορεί να βρεθεί μετέωρος ακόμη και μπροστά σε ένα σφράγισμα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι συχνά ο σχηματισμός των κοινωνικών ιατρειών ξεκινά από την οδοντιατρική έδρα. Πρώτα οι εθελοντές φροντίζουν, καθότι ενήμεροι από την εμπειρία άλλων κοινωνικών δομών, να βρουν τον οδοντιατρικό εξοπλισμό και εθελοντές οδοντιάτρους και μετά ασχολούνται με το πώς θα καλύψουν τις υπόλοιπες ανάγκες.

Στα τρία χρόνια δράσης του ΚΙΦΑ έχουν καταγραφεί 3.853 επισκέψεις στους οδοντιάτρους, ενώ παρουσιάζονται αυξητικές τάσεις, καθώς σημειώθηκαν 1.630 επισκέψεις το διάστημα του δεύτερου εξαμήνου του 2014 με το πρώτο του 2015, σε σχέση με τις 1.485 του δεύτερου εξαμήνου του 2013 με το πρώτο του 2014. Σημαντική συνεισφορά στην οδοντιατρική περίθαλψη έχουν δείξει συνταξιούχοι οδοντίατροι παραχωρώντας την έδρα τους και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από το εξωτερικό που στέλνουν επίσης εξοπλισμό.

«Μην συνηθίσουμε την εξαθλίωση”

Αντίστοιχα ψηλά βρίσκεται σε προτεραιότητα η δημιουργία υποδομής και στελέχωσης του δυναμικού για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών. Συχνά θα δεις στις δομές τους τελευταίους να σέρνουν τα βήματά τους, να κοιτάζουν κάτω, να μην ακούν τι συμβαίνει γύρω. Κοινός παρονομαστής της μελαγχολικής εικόνας που δίνουν οι ασθενείς είναι το ψυχολογικό άδειασμα από τα χρόνια στασιμότητας στην ίδια δύσκολή κατάσταση.

Οι διαδρομές που είχαν συνηθίσει κάποτε, από το σπίτι, δουλειά και πίσω, μπορεί να είχαν το στοιχείο της ρουτίνας, είχαν όμως από την άλλη τη σιγουριά της επιβίωσης. Σιγουριά που χάθηκε και αντικαθίσταται πλέον από την αβεβαιότητα. Οι διαδρομές άλλαξαν, είναι από το σπίτι στις κοινωνικές δομές, σε μια προσπάθεια να κρατηθούν όρθιοι και να συνεχίσουν να αναζητούν το μεροκάματο. Στην προσπάθεια αυτή η συνδρομή του ψυχολόγου είναι καθοριστική, ενώ, όπως τονίζεται και στο ΚΙΦΑ, είναι σημαντικό «να μην συνηθίσει ούτε ο κόσμος που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα την εξαθλίωση, αλλά ούτε και τα θύματά της”.

Ποιοι πάνε στο ΚΙΦΑ

Με δεδομένο ότι στην αρχή της λειτουργίας του ιατρείου οι ασθενείς δεν καταγράφονταν με τον ίδιο τρόπο που γίνεται τώρα, άρα δεν καταγράφεται το πραγματικό σύνολο, ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 3.065 ασθενείς, από τους οποίους οι 1.519 είναι Έλληνες και οι 1.546 μετανάστες. Οι μετανάστες προέρχονται από 67 χώρες και στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδας, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει για αρκετές περιπτώσεις παιδιών μεταναστών. Οι μετανάστες προέρχονται σε ποσοστό σε ποσοστό 45,23% από βαλκανικές χώρες, ακολουθούν όσοι προέρχονται από αφρικανικές με 21,02%, μετά είναι όσοι έρχονται από ασιατικές με 14,75% και οι λιγότεροι είναι από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης με 12,48%. Περισσότεροι σε αριθμό είναι οι Αλβανοί (356), ακολουθούν οι Βούλγαροι (188), μετά είναι οι Αιγύπτιοι (89) και πιο κάτω οι Αφγανοί (57). Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που επισκέπτονται το ΚΙΦΑ είναι στα 44 χρόνια, ενώ το 51,72% είναι γυναίκες.

Μεγάλη ανάγκη για εργαστηριακές εξετάσεις

Στο πλαίσιο της υποστήριξης των ασθενών οι γιατροί του ΚΙΦΑ, πέρα από τις προσφερόμενες υπηρεσίες στις δομές, τους παραπέμπουν σε ιδιωτικά εργαστήρια και δημόσια νοσοκομεία, χωρίς φυσικά την οικονομική τους επιβάρυνση. Οι περισσότερες παραπομπές αφορούν εργαστηριακές εξετάσεις (522), ακολουθούν οι υπέρηχοι (42), οι ακτινογραφίες (28), οι μαστογραφίες (24) και το τεστ Παπανικολάου (17). Σημειώνεται ότι στον χώρο του ιατρείου πραγματοποιούνται υπερηχογραφήματα θυρεοειδούς, ενώ οι καρδιολόγοι πραγματοποιούν τακτικά καρδιογραφήματα στον χώρο του ιατρείου των ιδιωτικών τους ιατρείων.

Οι επεμβάσεις, εφόσον χρειαστεί, πραγματοποιούνται από γιατρούς του ΚΙΦΑ σε ιδιωτική κλινική, χωρίς πάλι την επιβάρυνση των ασθενών, και τυχόν χημειοθεραπείες γίνονται επίσης με την ίδια λογική. Από το ιατρείο – φαρμακείο κρίνουν επιτακτική την αύξηση των κοινωνικών παροχών από το κράτος, ωστόσο μέχρι αυτό να συμβεί θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πίσω από το δημαρχείο Αθηνών στην Οδό Ικτίνου 2 και Κλεισθένους.

πηγή: http://www.avgi.gr/article/5911669/polites-se-anagki#st_refDomain=www.facebook.com&st_refQuery=