ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΤΑΦΙΔΑ»

Στην Κατοχή οι Αθηναίοι, για να αντιμετωπίσουν τη λιμοκτονία, έτρωγαν σταφίδες. Μια χούφτα, λένε οι παλιοί, αρκούσε για να εξασφαλίσει την επιβίωση. Οι πολλές θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν είναι ο λόγος που τις έκανε τόσο πολύτιμες και περιζήτητες. Φυσικά δεν χόρταιναν οι άνθρωποι, αλλά έμεναν όρθιοι και συνέχιζαν να παλεύουν. Τη χρησιμότητα της σταφίδας φαίνεται πως θυμήθηκαν στην Αλληλεγγύη για Όλους και έτσι στη δεύτερη αποστολή τους στην Ειδομένη υλοποιούν την επιχείρηση «σταφίδα”!
Ο Παρασκευάς, εθελοντής, θα διανύσει την ερχόμενη Πέμπτη (12.11) 575 χιλιόμετρα με το βανάκι της συλλογικότητας και θα παραδώσει έναν τόνο σταφίδες ή αλλιώς 2.000 σακουλάκια. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που κάνει τη διαδρομή Αθήνα – Ειδομένη μέσα σε τρεις εβδομάδες, όμως θα σου πει ότι αυτό είναι το λιγότερο. Όπως θα σου έλεγε το ίδιο μετά τη συμμετοχή του στην αποστολή στο Κομπάνι, στη Μυτιλήνη, μετά τις απεριόριστες καθημερινές διαδρομές σε Ελαιώνα και Γαλάτσι. Μπροστά στο μαρτύριο των προσφύγων οποιοσδήποτε κόπος φαντάζει αυτονόητο καθήκον και τα παράπονα δεν έχουν θέση. Προέχει να σωθεί ο κόσμος.
Για την πραγματοποίηση της επιχείρησης «σταφίδα” συγκεντρώθηκαν πρώτα χρήματα από την πετυχημένη εκδήλωση «Πρόσφυγες χθες και σήμερα» που διοργανώθηκε απ’ τη δομή «Αλληλεγγύη – Αντίσταση στο Ξυλόκαστρο». Η συζήτηση οργανώθηκε την περασμένη Κυριακή και απέφερε τα απαιτούμενα έσοδα προκειμένου να αγοραστεί η ποσότητα που προορίζεται για τους πρόσφυγες αλλά και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της σταφίδας.
Εξίσου καθοριστική ήταν η συμβολή της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου”, που ανέλαβε τη συσκευασία των σταφίδων, κι έτσι στα χέρια των προσφύγων θα φτάσουν ατομικά πακέτα των 500 γρ. Τον συντονισμό των πρωτοβουλιών ανέλαβε η Αλληλεγγύη για Όλους, που έχει καταφέρει κάτι πολυτιμότερο από το να ανταποκρίνεται επάξια στο όνομά της. Να υπάρχει αλληλεγγύη από όλους για όλους. Απώτερος σκοπός δεν υπάρχει, θα απαντούσαμε στους κακεντρεχείς. Απλώς για άλλους είναι γλυκιά η αλληλεγγύη, όπως και οι σταφίδες που προσφέρουν. Για άλλους είναι η εξουσία που πνίγει τους πρόσφυγες στις θάλασσες.