ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

Το ΚΙΦΑ στο Παλαί Γαλατσίου

Από το ΚΙΦΑ συμμετέχουμε σε βάρδιες για την ιατροφαρμακευτική υποστήριξη των προσφύγων που περνούν από το Παλαί στο Γαλάτσι, με γιατρούς και μέλη της γραμματείας, ενώ συχνά πηγαίνουμε και είδη πρώτης ανάγκης.

WP_20151119_11_30_48_Pro

Η φιλοξενία των προσφύγων που μένουν εκεί δυο μέρες περίπου, συντονίζεται από τον Δήμο Γαλατσίου, κυρίως τον αντιδήμαρχο, και το υφυπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Η λειτουργία του χώρου εξασφαλίζεται κυρίως από βάρδιες εθελοντών, προσκόπων και άλλων, σχεδόν όλο το 24ωρο.

Ο χώρος είναι ανοιχτός, οι πρόσφυγες έρχονται και φεύγουν όταν εκείνοι επιλέγουν. Πριν φύγουν τους δίνουν μια σακούλα με τρόφιμα για το ταξίδι τους, κουβέρτες και σεντόνια.
Στις βάρδιες συνεργαζόμαστε με γιατρούς και άλλους αλληλέγγυους από κοινωνικά ιατρεία της περιοχής, ή και τυχόν άλλους εθελοντές γιατρούς ή νοσηλευτές. Καλύπτουμε βάρδιες τις ώρες που δεν βρίσκονται εκεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ή τους Γιατρούς του Κόσμου.
Υπάρχει διαμορφωμένος χώρος ιατρείου και φαρμακείου, τακτοποιημένα φάρμακα, οινόπνευμα και απολυμαντικά, μάσκες και γάντια. Ο αντιδήμαρχος που είναι και γιατρός συντονίζει τις περιπτώσεις που χρειάζεται να μεταφερθούν ασθενείς με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, κάτι που γίνεται άμεσα. Άμεσα επίσης καταγράφονται περιπτώσεις ασθενών με μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετωπίζονται. Υπάρχει σχεδόν πάντα μεταφραστής, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί ο γιατρός να καταλάβει τα προβλήματα των προσφύγων.
Οι πρόσφυγες είναι νέοι κυρίως, δυνατοί, υπομονετικοί ή και βιαστικοί, με σεβασμό στο οργανωμένο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Οι συνθήκες δουλειάς στο ιατρείο είναι έντονες, αλλά όχι και τόσο διαφορετικές από το ΚΙΦΑ.
Όποιος πηγαίνει παίρνει δύναμη από αυτούς τους ανθρώπους.

Ακολουθεί μαρτυρία από γιατρό μας:

Εγώ πήγα μια φορά, κι αυτό που μου έμεινε είναι και δύναμη, αλλά και κάτι που ακόμα δεν μπορώ να περιγράψω. Αυτό που έχω όμως να πω είναι, ότι αν και φοβόμουν πολύ να πάω σαν γιατρός, είναι πολύ εύκολο από ιατρικής πλευράς, αλλά με μεγάλο προσωπικό κέρδος (να το πω έτσι). Θα πάω ξανά και έχω να πω στους συναδέρφους ότι νομίζουμε ότι δεν αντέχεται. Μετά δεν αντέχεις να μείνεις μακριά από όλο αυτό.
Βάσω