ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΤΣΕΧΟΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Νέος σύλλογος συλλέγει δωρεές για Κοινωνικό Ιατρείο στη χώρα αυτή του Νότου, στο οποίο αναζητούν βοήθεια ανασφάλιστοι.

«Ως συνέπεια της αυστηρής λιτότητας και των συνεχιζόμενων ιδιωτικοποιήσεων πεθαίνουν στην Ελλάδα άνθρωποι, επειδή το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει πλέον ασφάλιση». Αυτό ισχυρίζεται ο Gerd Witt, που μαζί με την Sigrun Reiser είχε την ιδέα για την ίδρυση του συλλόγου «Κύκλος υποστήριξης και φίλων του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αθήνας». Πρόκειται για μία από τις 16 αλληλέγγυες δομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που λειτουργούν στην Αττική, όπου γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων προσφέρουν αφιλοκερδώς ιατρικές υπηρεσίες σε ασθενείς που είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας.

«Όλα τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου θαυμάζουν πολύ την Ελλάδα», λέει η κ. Reiser.  Η ιδέα για την ίδρυση του συλλόγου γεννήθηκε μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, όπως λέει. «Πρέπει να δράσουμε», λένε οι επικεφαλής του συλλόγου και τονίζουν ότι η φτώχεια του ελληνικού λαού ολοένα αυξάνει. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν πλέον να πληρώσουν το ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και όποιος είναι άνεργος πάνω από έναν χρόνο δεν λαμβάνει κανενός είδους κρατική βοήθεια, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε μας, και συνεπώς χάνει και τις όποιες ιατροφαρμακευτικές παροχές».

Ο κύκλος των φίλων από το Itzehoe σκοπεύει με διάφορες δράσεις να συλλέξει χρήματα για να βοηθήσει. Διότι η αλληλέγγυα πρωτοβουλία του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αθήνας είναι για πολλούς ανασφάλιστους η μοναδική δυνατότητα να βρουν ιατρική φροντίδα και φάρμακα. Πολλοί από τους εθελοντές στα κέντρα αλληλεγγύης ζουν υπό τις ίδιες συνθήκες με όσους αναζητούν βοήθεια σε αυτά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι φίλοι από το Itzehoe. «Είναι τραγικό ότι ένας λαός οδηγείται μέσω της λιτότητας στην καταστροφή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται, μεταξύ άλλων, η βρεφική θνησιμότητα και ο αριθμός εκείνων που αποπειρώνται να βάλουν τέλος στη ζωή τους», λέει η κ. Reiser. Για τον λόγο αυτό είναι χαρούμενη που οι Έλληνες βοηθούν ο ένας τον άλλον: «Η αλληλεγγύη είναι πάρα πολύ μεγάλη, ειδάλλως τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα».

Στην προσπάθειά του να βοηθήσει, ο σύλλογος δεν αναζητά απλώς δωρεές σε χρήματα. Ευπρόσδεκτος είναι και ο ιατρικός εξοπλισμός όπως πιεσόμετρα ή συσκευές μέτρησης του σακχάρου στο αίμα καθώς και φάρμακα που οι πολίτες δεν τα έχουν πλέον ανάγκη. Τον Απρίλιο θα μεταβεί στην Αθήνα ένας αριθμός μελών του συλλόγου προκειμένου να παραδώσουν αυτοπροσώπως τις δωρεές. Πέραν αυτού, ελπίζουν να βρεθεί και ένας οικονομικός τρόπος μεταφοράς του υλικού: «Ίσως κάποια μεταφορική εταιρεία να έχει κατά σύμπτωση κάποιο δρομολόγιο προς Αθήνα», λέει ο κ. Witt.

Ένα επιπλέον εμπόδιο είναι η εφορία: «Για να μπορέσει να λειτουργήσει ο σύλλογος πρέπει να παρουσιάσουμε έγγραφα που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν υπό τη μορφή που απαιτείται», λέει η κ. Reiser. Ωστόσο ελπίζει το τυπικό σκέλος να διευθετηθεί σύντομα. Στόχος του συλλόγου, όπως επισημαίνει, δεν είναι ο μεγάλος αριθμός μελών –«αν και είναι ευπρόσδεκτοι όσοι επιθυμούν να συμπορευτούν μαζί μας»- αλλά οι δωρεές να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες. Μία δυνατότητα ως προς αυτό προσφέρεται την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, στις 10.30, όπου ο Σύλλογος Υποστήριξης και Φίλων του ΚΙΦΑ καλεί, σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Cinemotion, στην προβολή της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς».

Άρθρο σε τοπική γερμανική εφημερίδα