Κούρδοι στο Λαύριο

Στις 10/9 από το ΚΙΦΑ Αθήνας συνοδεύσαμε δυο Νορβηγούς αλληλέγγυους μέλη του συνδικάτου LO του Όσλο, τον Kjetil Groenvold και τον Jan-Erik Østlie που πήρε και τις φωτογραφίες, στον ξενώνα φιλοξενίας Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο. Παραδώσαμε αρκετά φρέσκα γάλατα, τυρί, μπισκότα και πορτοκαλάδες. Επίσης όσπρια, πάνες για πρώτη βρεφική ηλικία και μωρομάντηλα.
Έγινε μια δίωρη συζήτηση και ενημέρωση από την υπεύθυνη του ξενώνα και τον διερμηνέα Στέφανο. Είναι περίπου 400-450 μαζί με το καμπ στο Νεράκι. 50 παιδιά από 0-17 ετών. Πέντε μωρά γεννήθηκαν τον Αύγουστο και αναμένονται άλλα τρία. Τα παιδιά του δημοτικού έχουν εμβολιαστεί και εγγραφεί στο σχολείο και περιμένουν τον δάσκαλο/α για το απογευματινό πρόγραμμα. Τρεις έφηβοι έχουν γραφθεί στο ΕΠΑΛ. Ο νέος με το καπέλο στη φωτογραφία μιλάει άψογα ελληνικά που τα έμαθε σε σχολείο για ενηλίκους κάποιας μικρής οργάνωσης όπου διδάσκονται επίσης και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Φαινεται πως το πρόβλημα της περίθαλψης έχει λυθεί με το Κέντρο Υγείας Λαυρίου και κάποιους ιδιώτες, όπως πχ μικροβιολόγο που αναλαμβάνει δωρεάν όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ. Χρειάζονται βέβαια κάποια φάρμακα για το ιατρείο του ξενώνα, σιρόπια παιδικά κλπ.
Ως πρός την τροφή, τα βασικά υπάρχουν, τα πηγαίνουν διάφορες μικρές οργανώσεις, χρειάζονται είδη για το πρωινό, δηλαδή μαρμελάδες, ελιές και άσπρο τυρί όπως επίσης και κρέας ή κοτόπουλο.
Γίνεται και κάποια πολύ στοιχειώδης επισκευή του κτιρίου δεξιά όπως μπαίνουμε. Δεν ανησυχούν πια για την παραμονή τους στον ξενώνα.