Πρώτο εξάμηνο 2020

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αθήνας

Σύντομη ενημέρωση για τις σημαντικότερες δράσεις του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Αθήνας πριν και μετά το λοκντάουν:

Πριν την πανδημία, αρχές του 2020, το Ιατρείο παρείχε ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε ευάλωτους ασθενείς, Έλληνες και αλλοδαπούς και οδοντιατρική περίθαλψη σε πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς ΑΜΚΑ, ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές στην Αττική ή στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, κρατούμενους στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ταύρου στην Πέτρου Ράλλη και στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας.

Συστηματικά υποστηρίζαμε δομές φιλοξενίας, των Κούρδων στο Λαύριο και προσφύγων στο Σκαραμαγκά και στο Σχιστό, με ιατροφαρμακευτικό υλικό, είδη υγιεινής, ρουχισμό για παιδιά και παιχνίδια, ή και τρόφιμα, είτε μόνοι μας είτε μαζί με την Αλληλεγγύη για Όλους. Επίσης υποστηρίζουμε συστηματικά το Φαρμακείο Αλληλεγγύης Πατησίων, καθώς το δικό μας φαρμακείο δεν λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας για την πανδημία συμμετείχαμε με σημαντικές ποσότητες τροφίμων, περίπου 1.500 κιλά, στην τράπεζα τροφίμων της Αλληλεγγύης για Όλους και στις διανομές που έγιναν στον Ασπρόπυργο και αλλού.

Υποστηρίξαμε μεμονωμένους ασθενείς (κρατούμενους και μη) ιατροφαρμακευτικά και συνεχίσαμε να ενημερώνουμε με κάθε τρόπο, και μέσω των κοινωνικών δικτύων, για τα ζητήματα δημόσιας υγείας και πρόσβασης στις δημόσιες δομές περίθαλψης. Η ενημέρωση αποτελεί ουσιαστικό μέρος της δουλειάς μας.

Επίσης μετά από συνεννόηση με την Αφροδίτη Σταμπουλή στείλαμε στη δομή των Σερρών Κλειδί 80 καπέλα για τα παιδιά, αντισταμινικές κρέμες για τα κουνούπια και κάποια ακόμα φάρμακα.

Το Ιατρείο άνοιξε σταδιακά μετά την άρση των μέτρων περιορισμού και από τις αρχές Ιουνίου λειτουργεί και το οδοντιατρείο, με όλα τα μέτρα προστασίας ασθενών και οδοντιάτρων. Έχουν αυξηθεί οι κρατούμενοι που έρχονται για τα δόντια τους, πάντα μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση των ΠΡΟΚΕΚΑ και με παραπεμπτικό του γιατρού εκεί, με αστυνομική συνοδεία, ενώ διαπιστώνουμε και τη γενικότερη αύξηση ασυνόδευτων ανήλικων στην Αμυγδαλέζα. Εκεί παραδώσαμε και είδη ρουχισμού που χρειάζονταν οι ασυνόδευτοι.

Επίσης διαπιστώνουμε πόσο κλιμακώνεται το πρόβλημα περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών χωρίς ΑΜΚΑ, ελάχιστοι από τους οποίους έχουν πρόσβαση σε ιατρικές πράξεις και μόνο με την παρέμβαση τυχόν ΜΚΟ που τους έχουν αναλάβει και μπορούν να καταβάλλουν τα έξοδα.

Συνεχίζουμε την υποστήριξη δομών φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική, δομών όπως το Άσυλο Ανιάτων, συμμετείχαμε στην υποστήριξη με τρόφιμα του Γηροκομείου Αττικής με την Αλληλεγγύη για Όλους και την Ανοιχτή Πόλη καθώς και σε άλλες διανομές τροφίμων με την Αλληλεγγύη, συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε φάρμακα που χρειάζονται οι διάφορες δομές που απευθύνονται σε εμάς για βοήθεια.