Παρεμβάσεις της τράπεζας τροφίμων της αλληλεγγύης για όλους και του κοινωνικού ιατρείου Αθήνας την περίοδο των εορτών

Το 2020 η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της πανδημίας βρέθηκε για μία ακόμα φορά αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση.

Βασικός υπεύθυνος για τον πολλαπλασιασμό των φαινομένων ανθρωπιστικής κρίσης παραμένει η κυβέρνηση και οι πολιτικές αποφυγής λήψης μέτρων για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την προστασία των ευπαθών και αδύναμων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων.

Σε αυτές τις συνθήκες η εντατικοποίηση των δράσεων της «Αλληλεγγύης για Όλους», για στήριξη των ευάλωτων και οικονομικά αδύναμων που πλήττονται από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επιδημιολογικής κρίσης έγινε πιο επιτακτική από ποτέ, στην δική μας λογική η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος, η μόνη διέξοδος των ανθρώπων.

Σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Αθήνας, η «Αλληλεγγύη για Όλους» δημιούργησε τράπεζα τροφίμων που από τη πρώτο lockdown μέχρι και σήμερα έχει ενισχύσει δομές αλλά και συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δυσμένεια.

Στα πλαίσια της καμπάνιας “Και στο δεύτερο κύμα της επιδημίας απαντάμε με αλληλεγγύη”, η «Αλληλεγγύη για Όλους» παρέδωσε στο χρονικό διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ποσότητες τροφίμων (όσπρια, ζυμαρικά, λάδι ) σε συνεργασία με τις παρακάτω δομές αλληλεγγύης, :

Κοινωνικό παντοπωλείο Κατερίνης, Καραβάνι Αλληλεγγύης «το Μελίσσι» Αμπελόκηποι, Μεσοποταμία-Κίνηση Πολιτών Μοσχάτο, Αλληλεγγύη για Όλους Σαλαμίνας, Δίκτυο Αλληλεγγύης Νέου Κόσμου, Αλληλεγγύη για Όλους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Αλληλεγγύη για Όλους Καρδίτσας, Παγκρατίου, Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα, Αλληλεγγύη για Όλους στη Νίκαια, στις δομές της Θεσσαλονίκης: Άλμπατρος, Καλαθάκι, και Ετεροτοπία, Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Κιλκίς, Αλληλεγγύη για Όλους- Ομάδα Χαλκίδας, Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στα Δυτικά, Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Πειραιά, 5ο Δημοτικό σχολείο Κερατσινίου, σύλλογος Σουδανών γυναικών, Σύλλογος Μπαγκλαντεσιανών, Σωματείο Ρακοσυλλεκτών Αθήνας η «Πρόοδος», κρατούμενοι φυλακών Ιωαννίνων.

Επίσης στην περίοδο των εορτών η «Αλληλεγγύη για Όλους» από τον χώρο της στον Κεραμεικό διέθεσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 110 οικογένειες .

Συνολικά η Τράπεζα Τροφίμων που από κοινού διατηρεί η «Αλληλεγγύη για Όλους» και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Αθήνας διέθεσε κατά την εορταστική περίοδο 4,3 τόνους (4300 kg) ειδών διατροφής.

Στο σημείο αυτό εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στις συλλογικότητες αλληλεγγύης Πεντέλης, Κηφισιάς, Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Αργυρούπολης την «Καλλίπολις» Ελληνικού, την Στάση στο Καλαμάκι Αγίου Δημητρίου, την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στα Δυτικά, το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Χανίων το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Νέας Σμύρνης , την δημοτική παράταξη «Στροφή» της Νέας Σμύρνης την δημοτική παράταξη «Ανατροπή στην Γλυφάδα» και εκατοντάδες συμπολίτες μας από διάφορες περιοχές της Αττικής, για την συνεισφορά τους.

Ιδιαίτερες ευχές εκφράζουμε στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους του εκλιπόντος δημοσιογράφου και πρώην προέδρου της ΠΟΕΣΥ Γιώργου Σαββίδη για την οικονομική συνεισφορά τους στην «Αλληλεγγύη για Όλους».

Δεσμευόμαστε ότι η προσπάθεια ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο.