Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Αθήνας ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μετράμε 30.000 νεκρούς σχεδόν από την πανδημία, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπονται νέα κύματα κορονοϊού, οι ανασφάλιστοι ασθενείς σχηματίζουν ουρές για συνταγογράφηση στις υποστελεχωμένες δημόσιες δομές, οι χρόνιοι ασθενείς και οι καρκινοπαθείς παραμελούνται, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα γίνεται δυσβάστακτη, και η θνησιμότητα αυξάνει. Η κυβέρνηση, ωστόσο, θέτει με κάθε τρόπο, και τώρα με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΠΥ εμπόδια στην πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας, απαξιώνει το ΕΣΥ, δίνει κίνητρα να το εγκαταλείπουν οι γιατροί, παρέχει συνεχώς και σταθερά «ευκαιρίες» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.

Σε περιβάλλον γενικευμένης ανασφάλειας, με τη φτώχια να χτυπά όλο και περισσότερα νοικοκυριά, χωρίς διαβούλευση, η κυβέρνηση αγνοεί τις προτεραιότητες και τις νέες ανάγκες που ανέδειξε η πανδημία. Απαξιώνει το ΕΣΥ που στα δυόμιση χρόνια της πανδημίας στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την κοινωνία, παρά την εξουθένωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, παρά την απαξίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Την ίδια στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας έμεινε αμέτοχος και απλά εισέπραττε από όσες και όσους μπορούσαν με το υστέρημά τους να καταφύγουν στις υπηρεσίες του.

Με το νομοσχέδιο επανέρχεται το χρεωκοπημένο δόγμα του φιλελευθερισμού για τη συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ουσιαστικά διαλύεται το δημόσιο σύστημα υγείας, αυξάνεται η ιδιωτική δαπάνη και οι ανισότητες, ιδιωτικοποιούνται ελεγκτικοί μηχανισμοί, για να λειτουργούν με όρους αδιαφάνειας..

Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Ζητάμε ουσιαστικά ενίσχυση του ΕΣΥ, αποκεντρωμένες δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας, ουσιαστική πρόληψη και προαγωγή της υγείας, ολιστική οικογενειακή και κοινοτική φροντίδα.